ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

30 Σεπτεμβρίου 2013

Τραπεζική & Προβληματίζουσα αντίληψη της εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση κατά τον Φρέιρε υποφέρει από την αρρώστια της αφήγησης. Ο εκπαιδευτικός μιλάει για την πραγματικότητα σαν να αυτή να είναι στατική, ακίνητη, στεγανή κι είναι ικανός να την περιγράψει και προβλέψει με ακρίβεια. Αυτή η κούφια πολυλογία είναι η "τραπεζική" αντίληψη της εκπαίδευσης. Οι μαθητές & οι μαθήτριες χάνονται εξαιτίας της έλλειψης δημιουργικότητας καθώς η γνώση γεννιέται μόνο με την ανακάλυψη κι αυτή επιτυγχάνεται μέσα από μια γεμάτη ελπίδα αναζήτηση που οι άνθρωποι, οι μαθητές και οι μαθήτριες πραγματοποιούν μέσα στον κόσμο, μαζί με τον κόσμο κι ο ένας για τον άλλο. Στην "τραπεζική¨αντίληψη ο δάσκαλος παρουσιάζει τον εαυτό του στους μαθητές του σαν το αναγκαίο αντίθετό τους, θεωρώντας την αμάθειά τους απόλυτη και δικαιολογώντας έτσι την ίδια την ύπαρξή του. Όμως η αγωγή αρχίζει με την άρση της αντίφασης και της συμφιλίωσης δασκάλου-μαθητή έτσι που και οι δύο είναι δάσκαλοι και μαθητές (κάτι που προσφέρει σαν δυνατότητα η ώρα της Ευέλικτης Ζώνης.. αν εφαρμοστεί σωστά-ερευνητικά). Η παιδεία με την κυριολεκτική της έννοια ( Προβληματίζουσα αντίληψη) συνίσταται σε ενεργήματα γνώσης κι όχι σε ματαβιβάσεις πληροφοριών που προετοίμασε ο εκπαιδευτικός στο γραφείο του. Είναι μια κατάσταση μάθησης όπου το γνωστικό αντικείμενο μεσολαβεί ανάμεσα στους παράγοντες της γνώσης (στον εκπαιδευτικό από τη μια και τον μαθητή από την άλλη). Τελικά η προβληματίζουσα εκπαίδευση στηρίζεται πάνω στη δημιουργικότητα και δυναμώνει την αληθινή σκέψη και δράση πάνω στην πραγματικότητα κι έτσι ανταποκρίνεται  στον προοροσμό των ανθρώπων ως όντων που τότε μόνο είναι αυθεντικά, όταν επιδίδονται στην έρευνα και τη δημιουργική αλλαγή.
Η Αγωγή του Καταπιεζομένου -Πάουλο Φρέιρε
Παπαδόπουλος Π.

29 Σεπτεμβρίου 2013

Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο για το Σχολικό Εκφοβισμό από το Χαμόγελο του Παιδιού

Κάνε κλικ στην εικόνα, επίλεξε την ιστορία που θέλεις   και διάλεξε το τέλος της!!!

Αναδημοσίευση από: Δως μοι πα στω και ταν γαν κινάσω...

Σχολικά εβδομαδιαία προγράμματα.

 Διαλέξτε το αγαπημένο σας , εκτυπώστε το και συμπληρώστε το!!!
Κλικ σε κάθε εικόνα ή  ΕΔΩ.

Εκτυπώσιμα προγράμματα με αγαπημένους ήρωες ΕΔΩ

Περισσότερα σχέδια απο ΠΑΙΔΙΟΝ ΤΟΠΟΣ

ΟΙ 10 ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΟΥ

Από: Χαρούμενο Δημοτικό

28 Σεπτεμβρίου 2013

Tα Λογισμικά του Ι.Ε.Π. (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής)

Ιδέες για την Ευέλικτη Ζώνη- Περιβαλλοντικά Παραμύθια

Σκέφτομαι και γράφω – Διαδραστικό παιχνίδι (Δ΄ Τάξη)


   Διαδραστικό λογισμικό που περιέχει μία πλούσια θεματολογία με σχεδιαγράμματα, εικόνες και κείμενα για το Σκέφτομαι Και Γράφω, το οποίο βοηθά τους μαθητές να κάνουν εξάσκηση στο γραπτό δημιουργικό λόγο.
SKEFTOMAI KAI GRAFO-page0001Κλικ στη φωτογραφία για να μεταφερθείτε στο λογισμικό


Πηγή: emathima.gr





Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι, για το σχολικό έτος 2013-2014, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές, 54 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 11 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013 όπου και θα τοποθετηθούν προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής όπου προσλήφθηκαν, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία πρόσληψης των προσωρινών αναπληρωτών λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

19 Σεπτεμβρίου 2013

Εκπαιδευτικό έργο

Το εκπαιδευτικό έργο σαν μια συνειδητή και σκόπιμη πράξη είναι αποτέλεσμα τεσσάρων κατηγοριών αποφάσεων. Οι κατηγορίες των αποφάσεων αναφέρονται:

  1. Στις παιδαγωγικές προθέσεις (επιδιώξεις, σκοπούς).
  2. Στο περιεχόμενο διδασκαλίας (γνωστικό αντικείμενο, αναλυτικά προγράμματα κ.λπ.).
  3. Στις μεθόδους διδασκαλίας (διδακτικά μοντέλα, σχέ­δια διδασκαλίας,  οργάνωση  μαθήματος, οργάνωση της τάξης κ.λπ.) και
  4.  Στα μέσα που χρησιμοποιούνται κατά την οργάνωση του μαθήματος.
Οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας μπορούν να επιλέξουν από τα παραπάνω τις μεθόδους διδασκαλίας στο μέτρο πάντα που έχουν εκπαιδευτεί και τους επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες λειτουργίας (ύλη, περιεχόμενο, ανταγωνισμός, αξιολόγηση) και τα διδακτικά μέσα όταν κι άμα αυτά προσφέρονται. Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν τουλάχιστον το σχολικό βιβλίο παρέχοντάς τους ένα είδος αυτονομίας και ελευθερίας.
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να εμπιστευτεί τον Έλληνα εκπαιδευτικό της πράξης και να του δώσει την ευχέρεια μεγαλύτερων επιλογών για να υλοποιήσει το εκπαιδευτικό του έργο.
Πηγή: Η υπόσχεση της Παιδαγωγικής-Τσιάκαλος Γ.
Παπαδόπουλος Π.

Παιχνίδια Γνωριμίας (3 παιχνίδια) …




… τα παιχνίδια γνωριμίας είναι απαραίτητα στην αρχή της εργασίας μας στο σχολείο, αλλά και οπουδήποτε εργαζόμαστε και έχουμε να διαχειριστούμε μια ομάδα ανθρώπων, τόσο για να γνωριστούμε όλοι μεταξύ μας, όσο και γιατί δημιουργούν ένα θετικό κλίμα για επαφή και επικοινωνία …… ακόμα και αν γνωρίζουμε ήδη τους μαθητές ή τα άτομα στα οποία θα απευθυνθούμε, είναι απαραίτητα ως μια μία εναρκτήρια χαλαρή δράσης υπενθύμισης των μελών της ομάδας ή με άλλα λόγια … παιχνίδια για να “σπάσει ο πάγος” …
… υπάρχουν πολλά παιχνίδια γνωριμίας και το ποιο θα επιλέξει κανείς εξαρτάται αφενός από τα χαρακτηριστικά των μελών της ομάδας, όπως για π.χ. η ηλικία ή το φύλλο, αφετέρου από το θέμα στο οποίο επιθυμεί να επικεντρωθεί για να γνωριστούν τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους, για π.χ. αγαπημένο άθλημα, hobby, τραγούδι, κ.ο.κ….
συνέχεια…
Αναδημοσίευση: 1ο Δ.Σ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

16 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΕΜΑΤΑ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ-ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Τα θέματα της Ευέλικτης ζώνης που θα αναπτυχθούν στα σχολεία  ανταποκρίνονται συνήθως στις παρακάτω προδιαγραφές:
Τίτλος
Υποθέματα
Στόχους
Περιεχόμενο
Μεθοδολογία                            •Χρονοδιάγραμμα Ανάπτυξης
Οι συνάδελφοι μπορούν να αντλήσουν θεματολογία & υποδείγματα κατάρτισης σχεδίων εδώ

14 Σεπτεμβρίου 2013

Άλλαξε η προχθεσινή απόφαση για τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων

Αναθεωρήθηκε η απόφαση για τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων)  τις 11 Σεπτεμβρίου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) με νέας   ημερομηνίας 13 Σεπτεμβρίου με σημαντικές αλλαγές (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ) που  καθιστούν τους Σχολικούς Συμβούλιους αρμόδιους για την έγκριση των παραπάνω προγραμμάτων.

12 Σεπτεμβρίου 2013

Κανονισμός σχολείου

Είναι καλό για την καλύτερη λειτουργία της σχολικής μονάδας, τη διαμόρφωση μιας σχολικής κουλτούρας και την οριοθέτηση των ρόλων μέσα στην κοινότητα του σχολείου να διαμορφωθεί ένας κανονισμός λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Ο κανονισμός αυτός μπορεί να αποφασιστεί από κοινού από το σύλλογο διδασκόνων με το σύλλογο γονέων. Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη πειθαρχίας, αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά και η θέσπιση νόρμων είναι προς αυτήν την κατεύθυνση της ενίσχυσης δηλαδή του κοινωνικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα του σχολικού οργανισμού. Παραθέτω ενδεικτικά έναν κανονισμό σχολείου (Τα πολλά δεν είναι καλό να αποφεύγονται... Εκφραζόμαστε με θετικές φράσεις):

10 Σεπτεμβρίου 2013

Χαιρετισμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μέσα στο πέρασμα του χρόνου κάθε σχολική χρονιά μας βρίσκει  με διαφορετικές εμπειρίες, συλλογισμούς και προβληματισμούς.  Όμως η αποστολή μας είναι μια και το πάθος που μας οδηγεί το ίδιο. Θα συνεχίσουμε να διδάσκουμε και να μαθαίνουμε. Θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να είμαστε αυθεντικοί, γιατί η ιδιότητα του δασκάλου και της δασκάλας είναι αυτή που μας οδηγεί. Ξέρουμε ότι πρέπει να κρατήσουμε εμείς την ελπίδα και να τη μεταδώσουμε στους μαθητές και στις μαθήτριές μας. Σας εύχομαι καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Παπαδόπουλος Πάρης

Διδακτικές ώρες Διευθυντών και Δασκάλων



Κοινωνιόγραμμα -Δημιουργία ομάδων


¨Ενα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την οργάνωση των ομάδων της τάξης αλλά και για την άσκηση των ανάλογων παιδαγωγικών χειρισμών για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της τάξης αποτελεί το κοινωνιόγραμμα ή κοινωνιόμητρα.

Οδηγίες σχετικά με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία & νηπιαγωγεία

Δείτε εδώ ολόκληρο το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ σχετικά με τις οδηγίες για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

8 Σεπτεμβρίου 2013

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι, για το σχολικό έτος 2013-2014, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές, 376 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 771 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για να δείτε τους πίνακες των ονομάτων του κλάδου ΠΕ-60 πατήστε εδώ
Για να δείτε τους πίνακες των ονομάτων του κλάδου ΠΕ-70
πατήστε εδώ.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013 έως και την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013 όπου και θα τοποθετηθούν προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής όπου προσλήφθηκαν, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία πρόσληψης των προσωρινών αναπληρωτών λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

6 Σεπτεμβρίου 2013

Ωράριο Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης


Δημιουργικότητα

Βασικά συστατικά για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας από έναν εκπαιδευτικό (κι όχι μόνο) είναι η καθαρότητα και η απλότητα στην επικοινωνία με τους μαθητές και τις μαθήτριές του. Πριν όμως απ' αυτά θα πρέπει να έχει μπει ο ίδιος σε μια διαδικασία αυτογνωσίας και να μπορεί ν' απαντήσει κατά τον Σωκράτη στα παρακάτω ερωτήματα:
Ποιος είμαι;
Τι κάνω;
Τι γνωρίζω;
Τι πιστεύω;
Τι θέλω;
Π.Π.

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα  των  εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ70 και ΠΕ60 της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που αποσπώνται  από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ για το διδακτικό έτος 2013-14.
 Για να δείτε τα ονόματα κάνετε κλικ εδώ
Οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία αποσπάσθηκαν τη Δευτέρα 09-09-2013 προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία και να τοποθετηθούν σε σχολικές μονάδες.