ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

31 Μαρτίου 2013

26 χρόνια μετά...Πίρι Ρέις-1987: Όταν η Eλλάδα πήγαινε για πόλεμο



Ο Πίρι Ρέις (Pîrî Reis, Ahmet Muhiddin Piri, Ahmet ibn-i el-Haç Mehmet El Karamani. περ.1470-1554) ήταν διάσημος Οθωμανός ναυτικός, ναύαρχος και συγγραφέας μιας λεπτομερειακής μελέτης για τη Μεσόγειο με τίτλο Κιτάμπ Μπαχρίγιε....

Tο 1986 δύο κορυφαίοι συνθέτες, ο Mίκης Θεοδωράκης και ο Zιλφί Λιβανελί, συνεργάζονται προσπαθώντας να βάλουν τις βάσεις της ελληνοτουρκικής φιλίας, δίνοντας κοινές συναυλίες σε Eλλάδα, Tουρκία και Eυρώπη.

Έλληνες και Tούρκοι τραγουδούν μαζί σε διαφορετική γλώσσα «σαν τον μετανάστη στη δική σου γη» ή στα τουρκικά «Kardesin duymaz» (δεν σε ακούει ο αδελφός σου).
Tο τραγούδι, όμως, παγώνει στα χείλη Eλλήνων και Tούρκων τους πρώτους μήνες του 1987 και επισκιάζεται από τα «τύμπανα πολέμου», που ηχούν πιο δυνατά με αφορμή πάλι το πιθανολογούμενο Eλντοράντο του Aιγαίου.

H έξοδος αρχικά του Πίρι Ρέις για έρευνες στο Aιγαίο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σημαίνει κόκκινο συναγερμό στην Aθήνα.
«Πριν καλά καλά ξημερώσει η 19η Mαρτίου 1987, το πορτοκαλί τηλέφωνο στο διαμέρισμά μου άρχισε να χτυπά. Πετάχτηκα από το κρεβάτι για να σηκώσω το ακουστικό. Δεν πρόλαβα να κοιτάξω το ρολόι μου, έξω ήταν ακόμα σκοτάδι. H ψύχραιμη φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής ήταν του επικεφαλής αξιωματικού της νυχτερινής βάρδιας στο Eθνικό Kέντρο Eπιχειρήσεων (EΘKEΠIX)», αφηγείται ο τότε αρχηγός ΓEEΘA πτέραρχος Nίκος Kουρής.

«Kύριε αρχηγέ», ακούει, «το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις, που είχε βγει από τον όρμο Kέφαλος της Iμβρου από νωρίς, πέρασε από τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο και τώρα βρίσκεται δώδεκα ναυτικά μίλια από τις ακτές του Aθω. Συνοδεύεται από το αντιτορπιλικό Adatepe και την κανονιοφόρο Akhisar. Στη διαδρομή το Πίρι Ρέις σταμάτησε πέντε φορές για έρευνα στον βυθό…».

Kάπως έτσι ξεκινά το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης, που έχει σχεδόν τα ίδια στοιχεία με το 1976 και την περίφημη φράση του Aνδρέα Παπανδρέου “αρχηγού τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης” «βυθίσατε το Xόρα», το πλοίο το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Σισμίκ και πρωταγωνίστησε στην ελληνοτουρκική κρίση του 1987.

  Ο πτέραρχος Nίκος Kουρής εξιστορεί τις μέρες της κρίσης, όπως τις έζησε, στο βιβλίο του «Eλλάδα – Tουρκία: Ο πεντηκονταετής πόλεμος».

« Ενημέρωσα τηλεφωνικώς τον υπουργό Aμυνας Γιάννη Xαραλαμπόπουλο και πήγα στο Eπιτελείο για να παρακολουθώ από κοντά την κατάσταση. Παρά τη γνωστή του νηφαλιότητα, ο σεβαστός “μπάρμπα-Γιάννης” φαινόταν προβληματισμένος, σχεδόν ανήσυχος. Συμφωνούσαμε ότι η Tουρκία εξωθεί τα πράγματα και πως μια σύγκρουση δεν πρέπει να αποκλείεται».

«Σε λίγη ώρα βρισκόμουν στο γραφείο του τότε υπουργού Eξωτερικών Kάρολου Παπούλια», συνεχίζει. «Aνέφερα ότι πρόθεση του ΓEEΘA ήταν να αρχίσουμε να αυξάνουμε την ετοιμότητα των Eνόπλων Δυνάμεων και να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα».

Στις 25 Μαρτίου, ανήμερα της εθνικής μας εορτής, συγκαλείται στο Kαστρί «Mίνι Kυβερνητικό Συμβούλιο Eξωτερικών και Aμυνας», το γνωστό ΚΥΣΕΑ, υπό τον Aνδρέα Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των υπουργών Eθνικής Aμυνας Γιάννη Xαραλαμπόπουλου και Eξωτερικών Kάρολου Παπούλια και του αρχηγού ΓEEΘA πτέραρχου Nίκου Kουρή. Επειτα από σύσκεψη ωρών η απόφαση του Aνδρέα ήταν ότι δεν θα ανεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων κι, αν χρειαστεί, θα αντιδράσουμε.....

"Μόλις τελειώσαμε την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη, γυρίσαμε στο στρατόπεδο απ΄ όπου αφού φάγαμε μεσημεριανό ετοιμαστήκαμε 10 άτομα για το φυλάκιο της Παλαγίας-κοντά μισή ώρα με το Steyr από το στρατόπεδο. Κρύος ο Μάρτης πήραμε κουβέρτες, όπλα, πυρομαχικά και φύγαμε. Το φυλάκιο ήταν μακριά από τη σκοπιά κι έπρεπε να περπατήσω κανά τέταρτο, οπότε και σηκώθηκα νωρίτερα μια και ήμουν σκοπός 4-6 τα ξημερώματα. Στις 5 βλέπω να έρχεται στη σκοπιά ένα τζιπ (από τα mercedes μας τα είχαν φέρει τελευταία) και μέσα πέρα από τον οδηγό ένας μάγειρας. Πόλεμος!! μου πέταξε- Φύγε γρήγορα Λοχία. Στο στρατόπεδο πανικός, ο λόχος μας ο 2ος του στρατοπέδου ήταν πάνω στο πλοίο Σάος και κατευθυνότανε για τη Σαμοθράκη, έπρεπε λέει να φύγουμε γρήγορα για να προλάβουμε κι εμείς οι 10 το πλοίο στο λιμάνι στης Αλεξανδρούπολης. Όμως το προλάβαμε να φεύγει στα 20 μέτρα..μας φώναζαν οι συνάδελφοι πάνω από το πλοίο! ΄Ισως θα ήταν καλύτερα να το προλαβαίναμε.. Φύγαμε με τον Παναγιώτη για την περιοχή Κούνια απέναντι από το ποτάμι (Έβρος), νηστικοί όλοι μας για 3 ημέρες.. Ο Γιώργος ο δόκιμος μας έφερε κάτι Serenates γκοφρέτες- τι να σου κάνουν;. Όλοι από τα χωριά έφευγαν κι εμείς εκεί να κοιμόμαστε μέσα στα Μ113. Κρύο, βροχή υγρασία. Κάθε φορά όταν πλησιάζει ο Απρίλης εδώ και 26 χρόνια δεν μπορώ να μην σκέφτομαι τον Γιώργο και τον Δημήτρη που στις 2 του Απρίλη έφυγαν μπροστά μας καθώς στρώναμε ναρκοπέδιο και ο Δημήτρης πισωπάτησε κουρασμένος καθώς έβλεπε ότι τελειώναμε με τον οπλισμό των ναρκών.... Πέρασε πάνω από μήνας για να γυρίσουμε πίσω διαφορετικοί, αγριεμένοι και λιγότεροι."

Το άρθρο δεν είναι εκπαιδευτικό, είναι όμως αληθινό. Παπαδόπουλος Πάρης (ένας από τους 10).

Επιμορφωτικές συναντήσεις

Οι επιμορφωτικές συναντήσεις συνεχίζονται με τους/τις εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στην Γ' τάξη κι εκείνους που διδάσκουν στην Στ΄τάξη . Οι συναντήσεις θα υλοποιηθούν στις 9 & 23 Απριλίου αντίστοιχα, ημέρα Τρίτη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς από τις 8:00 έως τις 14:00. Αντικείμενο των συναντήσεων αποτελεί η συνεργατική μάθηση, η καλλιέργεια και ανάπτυξη της γραπτής έκφρασης και οι νοεροί υπολογισμοί. Ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς της Στ' τάξης θα γίνει διδασκαλία για τη διαχείριση αλλαγών και την εφαρμογή της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ευρωπαϊκές χώρες.

24 Μαρτίου 2013

Εκπαιδευτικό Υλικό



1. Eπικαιροποιημένος κατάλογος εκπαιδευτικού λογισμικού (από το e-yliko)
2. Όλα τα λογισμικά του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου "τρέχουν"  διαδικτυακά στη σελίδα: http://ts.sch.gr/software 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ενότητα: Εκπαιδευτικό υλικό: Διδακτικά πακέτα  - Προγράμματα Σπουδών
Νέα πιλοτικά προγράμματα σπουδών
Ενότητα: Εκπαιδευτικό υλικό: Μαθηματικά
Τα πολύγωνα: Σχεδιάστε πολύγωνα, μετρήστε τις πλευρές τους και τις γωνίες τους και υπολογίστε το εμβαδόν τους
Στην αγορά: Δραστηριότητα εξοικείωσης των μαθητών της Β΄ τάξης με την αξία του ευρώ
Εκτυπώσιμα φύλλα εργασίας για την εξάσκηση των μαθητών σε διάφορες ενότητες μαθηματικών
Ε΄ τάξη- Μάθημα 41- Μέτρηση γωνιών
 Δραστηριότητες για την αφαίρεση (για όλες τις τάξεις)
Ενότητα: Εκπαιδευτικό υλικό: Γνωστικά αντικείμενα: Ιστορία
Υλικό για τη διδασκαλία της Βυζαντινής Ιστορίας
Ενότητα: Εκπαιδευτικό υλικό: Γνωστικά αντικείμενα: Γεωγραφία
Σεισμοί στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο http://www.earthquakenet.gr/
Δικτυακός τόπος με συλλογή δραστηριοτήτων για διάφορες θεματικές ενότητες (π.χ. σεισμούς)
Ενότητα: Εκπαιδευτικό υλικό: Δραστηριότητες αξιοποιήσιμες (και) με διαδραστικό πίνακα
Μαθηματικά
Interactive Maths Games and Activities
Με δραστηριότητες για διαδραστικό πίνακα
Ιστοχώρος με ενδιαφέρουσες διαδραστικές δραστηριότητες για τον πολλαπλασιασμό και όχι μόνο.
Μαθηματικά παιχνίδια
Ενότητα: Εκπαιδευτικό υλικό: Φυσικές Επιστήμες
Δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες στο μάθημα των Φυσικών Επιστημών
Εξοικείωση με την κλίμακα του θερμομέτρου (Ε΄ τάξη - Θερμότητα)
Δικτυακός τόπος με συλλογή δραστηριοτήτων για διάφορες θεματικές ενότητες
Ενότητα: Εκπαιδευτικό υλικό: Επισκέψεις - Καινοτόμες Δράσεις - Σχέδια Εργασίας
http://www.thalassapedia.gr/ (πρόγραμμα "Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε / Ενημερωτική, Εκπαιδευτική, Συμμετοχική Εκστρατεία για τα Θαλάσσια Θηλαστικά στην Ελλάδα")
"Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος «Θάλασσα», δημιουργήθηκε ένα εκπαιδευτικό πακέτο με στόχο να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, για τα θαλάσσια θηλαστικά που ζουν στις ελληνικές θάλασσες.
Ενότητα: Συνδέσεις: Μουσεία
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Νέα Υόρκη) (εικονική πλοήγηση) http://www.mnh.si.edu/vtp/1-desktop/
Ενότητα: Συνδέσεις: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Πύλη Παιδαγωγικού Υλικού για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Το εκπαιδευτικό υλικό προτείνει ο συνάδελφος Σχολικός Σύμβουλος Πήλιουρας Παναγιώτης

23 Μαρτίου 2013

Το 2013-14 θα προσληφθούν μέχρι 2000 καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

Για το σχολικό έτος 2013-2014, με την υπ’ αρ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.10/92/ οικ. 26986/20-11-2012 απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 1 της Π.Υ.Σ. 33/2006, εγκρίθηκε η πρόσληψη δύο χιλιάδων (2.000x10μήνες=20.000 ανθρωπομήνες) Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών στην Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, Μουσικά Σχολεία Καλλιτεχνικά Σχολεία, ΣΜΕΑ & ΚΕΔΔΥ, Ξένα και Μειονοτικά, 2ο Γυμνάσιο Αυλώνα και Λυκειακές Τάξεις αυτού, Σιβιτανίδειος Σχολή, Σχολείο Αρμένικου Κυανού Σταυρού και Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο του Λονδίνου.
Τα παραπάνω αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Παιδείας το οποίο απευθύνεται στον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Φιλολόγων.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΗΓΗ: Essos

Αιτήσεις για επιμόρφωση Β΄ επιπέδου στις ΤΠΕ

 Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να ενημερώνονται για τα επιμορφωτικά προγράμματα της ειδικότητάς τους που θα υλοποιηθούν στην περιοχή τους κατά την 4η επιμορφωτική περίοδο (Απρίλιος – Νοέμβριος 2013) και να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ (2007-2013), η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://b-epipedo2.cti.gr/mis, με χρήση των κωδικών που τους είχαν αποδοθεί κατά την πιστοποίησή τους στο Α’ Επίπεδο.
Οι αιτήσεις συμμετοχής για την παρούσα (4η) περίοδο επιμόρφωσης και η κατανομή των εκπαιδευτικών στα διαθέσιμα προγράμματα επιμόρφωσης γίνονται σε 2 φάσεις:
  • 21 έως 31 Μαρτίου 2013 (Α’ φάση υποβολής αιτήσεων και κατανομής των εκπαιδευτικών στα διαθέσιμα προγράμματα επιμόρφωσης με διαδικασία ηλεκτρονικής κλήρωσης)
  • 1 έως 4 Απριλίου 2013 (Β’ Φάση υποβολής και επικαιροποίησης αιτήσεων από εκπαιδευτικούς που δεν κληρώθηκαν σε προγράμματα που υλοποιούνται ή νέους ενδιαφερομένους, με σκοπό τη συμπλήρωση προγραμμάτων που δεν έλαβαν τον απαιτούμενο αριθμό αιτήσεων για να υλοποιηθούν και την εν γένει συμπλήρωση κενών θέσεων, με σειρά χρονικής προτεραιότητας).
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60, ΠΕ70 και ΠΕ19/20, καθώς και «συναφών» κλάδων, που έχουν πιστοποιηθεί επιτυχώς για τις γνώσεις και βασικές δεξιότητες ΤΠΕ (Α΄ επίπεδο). Από την προϋπόθεση της πιστοποίησης Α’ επιπέδου εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ19/20.
Επισημαίνουμε ότι η παρούσα επιμόρφωση συμπληρώνεται με την εφαρμογή γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα στη σχολική τάξη από τους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς, ως οργανικό κομμάτι της επιμορφωτικής διαδικασίας, με την υποστήριξη και καθοδήγηση των επιμορφωτών και των υποστηρικτικών δομών της Πράξης.
Συνεπώς, δυνατότητα συμμετοχής στην επιμόρφωση έχουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι κατά την περίοδο που παρακολουθούν το επιμορφωτικό πρόγραμμα, ασκούν διδακτικό έργο στην τάξη. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί «συναφών» κλάδων, θα πρέπει ειδικότερα κατά την περίοδο αυτή, να διδάσκουν ένα από τα βασικά μαθήματα του κλάδου στον οποίο αντιστοιχεί το επιμορφωτικό πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν. Σχετικά με την παραπάνω προϋπόθεση, όλοι οι εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να προσκομίσουν ειδική Δήλωση/ Βεβαίωση του Διευθυντή του σχολείου τους (διαθέσιμη ΕΔΩ), κατά την εγγραφή τους στο πρόγραμμα, στο Κέντρο Στήριξης Επιμόρφωσης.
Επισημαίνεται ότι, τα προγράμματα της παρούσας επιμορφωτικής περιόδου θα διακοπούν, στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, τέλος Ιουνίου 2013, για τις καλοκαιρινές διακοπές και θα συνεχιστούν με τη νέα σχολική χρονιά, από 9 Σεπτεμβρίου 2013, οπότε και θα υλοποιηθούν και οι παρεμβάσεις «εφαρμογής στην τάξη» των επιμορφούμενων.
Συνεπώς, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που για οποιοδήποτε λόγο την επόμενη σχολική χρονιά (2013-2014), ενδέχεται
  • να μην βρίσκονται στον τόπο της σημερινής τους απασχόλησης (πχ. ενδεχόμενη απόσπαση,  μετάθεση σε άλλο τόπο κ.α.),
  • να μην ασκούν διδακτικό έργο (πχ. ενδεχόμενη απόσπαση σε υπηρεσίες, γραφεία κλπ, ενδεχόμενη μη απασχόληση σε περίπτωση εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων κ.α.),
  • να μη διδάσκουν «συναφές» μάθημα, στην περίπτωση των «συναφών» ειδικοτήτων,
να μην υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην παρούσα περίοδο, διότι δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς την επιμόρφωσή τους. Άλλωστε, το Φθινόπωρο 2013 προβλέπεται να ξεκινήσει νέα περίοδος επιμόρφωσης, στην οποία θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, εφόσον τότε πληρούν τις προϋποθέσεις.
Για τον παραπάνω λόγο, στην παρούσα περίοδο επιμόρφωσης, δεν δίνεται δικαίωμα συμμετοχής σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη διεξαγωγή των επιμορφωτικών προγραμμάτων, τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής και κατανομής στα προγράμματα επιμόρφωσης μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής σας, θα βρείτε ΕΔΩ.

19 Μαρτίου 2013

Επιμορφωτικό σεμινάριο



Στο πλαίσιο της ευθύνης μας για την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών οργανώνουμε σειρά σεμιναρίων με θέμα:
«Σύγχρονες διδακτικές και μαθησιακές προσεγγίσεις»
Στο 3ο (τρίτο) από αυτά, καλούνται να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στην Ε΄ τάξη των Σχολικών Μονάδων της Περιφέρειας ευθύνης μας  και θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου 2013,  στο  1ο  Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς, από τις 08:00 ως τις 14:00 (Έγκριση Αρ.Πρωτ.  3950/15-03-2013).
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους θεματικές ενότητες:
·         Τεχνικές οργάνωσης και εφαρμογής συνεργατικής μάθησης.
·         Κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου σύμφωνα με τις θεωρίες της σύγχρονης διδακτικής.
·         Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.
  Στο σεμινάριο καλώ τους/τις εκπαιδευτικούς που επιθυμούν, να παρουσιάσουν  καλές διδακτικές-μαθησιακές πρακτικές που εφαρμόζουν στα σχολεία τους.
Τα σεμινάρια για  τις υπόλοιπες τάξεις θα ανακοινωθούν με επόμενο έγγραφό μας.

Οι διευθύντριες και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο που θα επιλέξουν, όπως και  οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συγκεκριμένη τάξη. (Παρακαλούμε να μας ενημερώσουν τηλεφωνικά ή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την ανάλογη συμμετοχή τους στο σεμινάριο).
Η παρουσία των εκπαιδευτικών είναι υποχρεωτική. Για το λόγο αυτό, τις ημέρες των σεμιναρίων, δε θα λειτουργήσουν οι αντίστοιχες τάξεις όλων των σχολείων της Περιφέρειας, οι υπόλοιπες θα λειτουργήσουν κανονικά κατά τον πρωινό και τον απογευματινό κύκλο. Παρακαλούνται οι Διευθύντριες, οι Διευθυντές, οι Προϊστάμενοι και οι Προϊσταμένες των Σχολικών Μονάδων να φροντίσουν για την έγκαιρη ενημέρωση των  γονέων των αντίστοιχων μαθητριών και μαθητών.
Τα σεμινάρια μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν σε εθελούσια βάση οι εκπαιδευτικοί του απογευματινού κύκλου (ολοήμερο σχολείο), οι οποίοι θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.