ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

23 Φεβρουαρίου 2023

Μήνυμα Συμβούλου Εκπαίδευσης

Αγαπητές/τοί συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 Αναλαμβάνοντας τη θέση του Συμβούλου Εκπαίδευσης στον Νομό Κιλκίς, θα ήθελα να απευθυνθώ στον καθένα και την καθεμιά από εσάς και να σας εκφράσω τη διάθεση μου για ουσιαστική συνεργασία, αλληλεπίδραση και υποστήριξη. Επιστρέφοντας στο οικείο και γνώριμο περιβάλλον, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κιλκίς, επιθυμία μου είναι η διαμόρφωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης, με την εκπαιδευτική μας κοινότητα, μια σχέση που θα διαμορφώνεται καθημερινά μέσω της δυναμικής των περιστάσεων.

  Ως εκπαιδευτικοί ανέκαθεν βιώνουμε αλλαγές και συμμετέχουμε σε μεγάλους ή μικρότερους μετασχηματισμούς, αναδεικνύοντας ερωτηματικά και διλήμματα που δείχνουν ίσως σύνθετα και αλληλένδετα. Η οποιαδήποτε μετάβαση όμως, χρειάζεται συνεχή επιμόρφωση, εργασιακό αναπροσανατολισμό και στροφή στην καινοτομία. Και σ’ αυτό οι εκπαιδευτικοί αποδεικνύουν καθημερινά σχεδόν, το δικό τους μεράκι και διάθεση, όπως στην απαιτητική περίοδο της πανδημίας.

  Ένα σύγχρονο μοντέλο εκπαίδευσης ενσωματώνει τόσο τη συναισθηματική, όσο και την ψηφιακή νοημοσύνη και ανταποκρίνεται στις ανάγκες μαθητών και μαθητριών σε πολλαπλά πεδία: Προσωπικό-πολιτιστικό-τεχνολογικό και οικονομικό. Σ΄ αυτό το μοντέλο όμως, αξίζει να επανεκτιμήσουμε τον ρόλο των συναισθημάτων στην παιδαγωγική, καθώς θέλοντας να ανταποκριθούμε στο σήμερα και το αύριο, δεν παραμένουμε διαρκώς προσηλωμένοι μπροστά, αλλά είναι ανάγκη να στρεφόμαστε επίσης, δίπλα και πίσω μας. Να αφουγκραζόμαστε τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, τις αφετηρίες μας και τις ιστορικές μας αναφορές, που είναι πολυποίκιλες και βαθιές μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι του Κιλκίς.

  Από όποια θέση κι αν υπηρετούμε ή επηρεάζουμε τις αποφάσεις για την εκπαίδευση, θεωρώ πως είναι χρέος μας, να υποστηρίζουμε με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια τη μοναδική σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή/τριας, που εξελίσσεται σε κάθε σχολική τάξη. Διαμορφώνοντας έτσι μια συμπεριληπτική εκπαίδευση, χωρίς αποκλεισμούς και παρωχημένες οπτικές, ένα σχολείο της καινοτομίας και της έρευνας, ελκυστικό για τα παιδιά, βασισμένο στα βιώματα του σήμερα και στις οπτικές του αύριο. Ένα σχολείο που αναδεικνύει την εικόνα μιας σύγχρονης κοινωνίας και βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη!

   Παπαδόπουλος Πάρης Σύμβουλος Εκπαίδευσης

 Α’ Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου