15 Ιανουαρίου 2015

Σχολικοί Κήποι

Οι σχολικοί κήποι είναι ένα θεματικό δίκτυο που δίνει  σε εκπαιδευτικούς και μαθητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν πραξιακές δεξιότητες, συνεργασία και να μάθουν τις φυσικές επιστήμες, τη βιολογία αλλά και τον φυτικό πλούτο της πατρίδας μας. Οι δραστηριότητες και οι φωτογραφίες είναι από τα Δημοτικά Σχολεία Μικρόκαμπου και Γαλλικού. Ευχαριστώ τους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν με μεράκι και φιλότιμο. Π.Π.

Αναδημοσιεύω από την ιστοσελίδα του Δημοτικού Μικρόκαμπου  http://blogs.sch.gr/cioannidis
Πριν από ένα χρόνο στο σχολείο μας, οι μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης κάναμε ένα λαχανόκηπο.
Η πρώτη μας δουλειά ήταν να διαλέξουμε το χώρο που θα φυτεύαμε. Ο χώρος που βρήκαμε ήταν μια άκρη της αυλής του σχολείου που είχε αρκετό ήλιο όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, ο χώρος αυτός βρίσκεται κοντά στη βρύση ώστε να ποτίζεται εύκολα.
Ύστερα περιφράξαμε το χώρο με συρματόπλεγμα., σκάψαμε με τσάπες και πατόφτυαρα, απομακρύναμε τα αγριόχορτα, δημιουργήσαμε παρτέρια. Τέλος ρίξαμε κοπριά καλά χωνεμένη που μας έφερε ο κύριος Φάνης. Ο κήπος μας ήταν έτοιμος για σπορά.
Στην αρχή φυτέψαμε  κρεμμύδια και σκόρδα. Ήταν στα μέσα του χειμώνα. Την άνοιξη η παραγωγή μας ήταν έτοιμη για πούλημα. Μια Τρίτη λοιπόν γίναμε για πρώτη φορά πωλητές στη λαϊκή αγορά του χωριού μας. Τα προϊόντα μας έγιναν ανάρπαστα.....


Κάμπιες στα λάχανα!

 Στις αρχές Δεκέμβρη παρατηρήσαμε ότι σε μερικά λάχανα τα φύλλα τους ήταν τρυπημένα, άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο. Στην κάτω μεριά των φύλλων είχαν εγκατασταθεί μικρές κάμπιες. Σήμανε συναγερμός! Την άλλη μέρα η Χρύσα έφερε από το σπίτι ένα ψεκαστήρα με ένα φάρμακο (βιολογικό) του εμπορίου. Ψεκάσαμε προσεκτικά τα λάχανα και οι κάμπιες μετά από δυο μέρες είχαν εξαφανιστεί. Λίγες μέρες αργότερα όμως ξαναφάνηκαν, αυτή τη φορά ήταν μεγαλύτερες και τριχωτές. Ίσως γιατί οι συνεχείς βροχές μας εμπόδισαν να τις ξαναραντίσουμε. Αυτή τη φορά φτιάξαμε το δικό μας φάρμακο για την καταπολέμησή τους. Τη συνταγή τη βρήκαμε στο διαδίκτυο. Σε ένα λίτρο νερού διαλύσαμε μια κουταλιά τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά οινόπνευμα. Αυτή τη φορά ραντίσαμε και επαναλάβαμε το ράντισμα μετά από τρεις μέρες. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Οι κάμπιες εξαφανίστηκαν. Είμαστε όμως σε επιφυλακή να προστατέψουμε την παραγωγή μας…