ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

30 Ιουνίου 2013

Περισσότερες παρουσιάσεις

Η CoCa Colla και τα Mentos (Πέιραμα)


ΕΡΕΥΝΑ: Μειώθηκαν οι θάνατοι από καρδιά στην Ευρώπη - Εξαίρεση η Ελλάδα

Οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιοπάθειες εμφανίζουν σημαντική μείωση διαχρονικά στην Ευρώπη, σε σημαντικό βαθμό με τη βοήθεια των φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερίνη (όπως οι στατίνες) και την αρτηριακή πίεση, αλλά και χάρη στον περιορισμό του καπνίσματος. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι θάνατοι από καρδιά έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον στο μισό σε σχέση με τα επίπεδα της δεκαετίας του '80, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, όμως η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που αποτελούν πηγή ανησυχίας, καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο παρουσιάζουν αυξητική τάση, ιδίως μεταξύ ορισμένων ομάδων του πληθυσμού (νέοι, γυναίκες). Η Ελλάδα ανήκει σε αυτές τις χώρες.
Η μελέτη τονίζει ότι παραμένουν ακόμα σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, με χαρακτηριστική περίπτωση την Ελλάδα, όπου εμφανίζεται ακόμα και αύξηση των θανάτων από καρδιά σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου τόσο μεταξύ των ανδρών, όσο και μεταξύ των γυναικών, καταγράφεται διαχρονικά αύξηση των θανάτων από καρδιά στα άτομα κάτω των 45 ετών.
Επίσης, στη χώρα μας δεν εμφανίζεται κάποια αξιοσημείωτη μείωση θανάτων από καρδιά μεταξύ 1980 - 2009 στο σύνολο των γυναικών, ενώ ειδικότερα μεταξύ των Ελληνίδων ηλικίας 45 - 54 ετών παρατηρείται συνεχής και σημαντική αύξηση των θανάτων από καρδιά. Για να εξηγήσει αυτή την «ελληνική εξαίρεση», η μελέτη επισημαίνει πως η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών (το 42% των ενηλίκων) στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009, ενώ οι Έλληνες καπνιστές ηλικίας 25 έως 54 ετών (ποσοστό 54 - 57%) είναι υπερδιπλάσιοι από τους καπνιστές άνω των 55 ετών (ποσοστό 23%).
Ακόμα, η έρευνα τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων στην ΕΕ. Ειδικότερα για τα παιδιά, αναφέρεται πως (με βάση στοιχεία του 2010) πάνω από το 40% των Ελληνόπουλων ηλικίας 10 - 12 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα - το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μέλανι Νίκολς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν τους θανάτους από καρδιοπάθεια στην Ευρώπη μεταξύ των ετών 1980 - 2009.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης παρατηρείται σταθερή μείωση των θανάτων από καρδιά τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες όλων των ηλικιών, παρά την αύξηση στα περιστατικά παχυσαρκίας και διαβήτη, που όμως προβάλλουν ως μια μελλοντική «βόμβα». Τις μεγαλύτερες μειώσεις καρδιολογικών θανάτων κατά την τελευταία 30ετία εμφανίζουν η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Βρετανία και η Μάλτα.
Πάντως η στεφανιαία νόσος (που μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα και εγκεφαλικά) παραμένει ακόμα η κυριότερη αιτία θανάτου στις ευρωπαϊκές και γενικότερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το κάπνισμα θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιά και κατά τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν περίπου 17 εκατ. ανθρώπους το χρόνο διεθνώς. Στην Ευρωπαϊκή΄Ενωση, οι θάνατοι από καρδιά εκτιμώνται σε πάνω από 1,9 εκατομμύρια το χρόνο, αποτελώντας περίπου το 40% των συνολικών θανάτων από οποιαδήποτε αιτία στην ΕΕ. Στη χώρα μας (με βάση στοιχεία του 2009), όπως αναφέρει η έρευνα, οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο εμφανίζονται να αποτελούν στους μεν άνδρες το 13% των συνολικών θανάτων, στις δε γυναίκες το 9%.
Σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, το κόψιμο του τσιγάρου, η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση αποτελούν τις βασικές συστάσεις για την προστασία της καρδιάς και γενικότερα της υγείας. Αναδημοσίευση: imerisia
Για να κατεβάσεις το βιβλίο πάτησε εδώ

Αυτο-αξιολόγηση από Σεπτέμβριο

Η πληροφόρηση που έχουμε ως Σχολικοί Σύμβουλοι όσο αφορά το πρόγραμμα της Αυτο-αξιολόγησης, αναφέρει πως οι αντίστοιχες εγκύκλιοι θα έρθουν μέσα στον Ιούλιο. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα είναι ετήσιο κι όχι διετές όπως στα πιλοτικά σχολεία. Φαίνεται ακόμη πως οι ανάλογες εκθέσεις και το υλικό θα είναι απλουστευμένα και με λιγότερη γραφειοκρατία.
Παπαδόπουλος Πάρης

29 Ιουνίου 2013

Κάνε κλικ στο Β' επίπεδο

 Μια μορφή επιμόρφωσης που θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο 1/3 του αντίστοιχου χρόνου. Χάνουν "κυριολεκτικά" οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί πολύτιμο χρόνο-συνήθως δύο τρίωρα την εβομάδα- για να κάνουν κλικ και να μαθαίνουν τη λειτουργία λογισμικών όπως τα Hot potatoes. Δε θα αξιολογηθούν όμως σ' αυτά, παρά σε σενάρια. Δηλαδή σε μια εκπαιδευτική πορεία και διδακτική διαδικασία που πρέπει ν' αναπτύξουν και συχνά ΔΕΝ έχουν εκπαιδευτεί ανάλογα. Θα μπορούσαν να πάρουν πολύ απλά γραπτές οδηγίες για κάθε εκπαιδευτικό λογισμικό και κυρίαρχα να εκπαιδευτούν στο απαιτητικό σενάριο. Ακόμη θεωρώ πως υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο αυτοματοποιημένο μέρος της εξέτασης. Από τη μια οι πολλές πολλαπλές επιλογές "δέχονται" πολλαπλές ερμηνείες κι από την άλλη δεν μπορεί να μετασχηματίζεις τόσο επιδερμικά όλη την παιδαγωγική θεωρία της γνωστικής ψυχολογίας σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Βάλε λίγο Piajet, πρόσθεσε Bruner, Bandura και στο τέλος τον "πιασάρικο" Vygotsky".  Θα μπορούσα να πω πολλά και για την απαράδεκτη μοριοδότηση των 3 μορίων -όσο το διδασκαλείο ή μισό διδακτορικό- που πολλές ειδικότητες εκπαιδευτικών δεν μπορούν να την αποκτήσουν -τώρα ξεκίνησε μια πιλοτική διαδικασία με εικονική τάξη- ή άλλοι απλά ΔΕΝ κληρώνονται!!Οι άνθρωποι που εμπλέκονται ως επιμορφωτές με τα παραπάνω γνωρίζω ότι συχνά μπήκαν σε μια διαδικασία που τους/τις πίκρανε, θεωρώ όμως πως μπορούν να τροποποιήσουν ως προς το παιδαγωγικότερο και φιλικότερο ως προς τους επιμορφούμενους, αρκετά πράγματα.
Παπαδόπουλος Πάρης

27 Ιουνίου 2013

Εκρηκτικό μουσικό τριήμερο 7-9 Ιουλίου στο Rockwave Festival

Το Rockwave Festival, ο αγαπημένος καλοκαιρινός θεσμός επιστρέφει στις 7, 8 και 9 Ιουλίου στο Terra Vibe Park.
Φέτος το Rockwave κλείνει 18 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με τραγουδιστές και δημιουργούς που έχουν χαρακτηρίσει τη σύγχρονη ελληνική μουσική, ιστορικές φωνές του ελληνικού και διεθνούς μουσικού πενταγράμμου.
Νέα ονόματα προστίθενται συνέχεια στην διαμόρφωση του προγράμματος των τριών ημερών.
Το πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής είναι ως εξής:
Κυριακή 7 Ιουλίου 2013
  • SKA-P SAXON
  • TBA TBA
  • MARKY RAMONES BLITZKRIEG TBA
  • 1000 MODS TBA
Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013
  • TBA ICED EARTH
  • TBA SUICIDAL TENDENCIES
  • TBA AT THE GATES
  • TBA TBA
Τρίτη 9 Ιουλίου 2013
  • DEAD CAN DANCE SEPTICFLESH
  • MONOPHONICS CHAOSTAR
  • CRAIG WALKER ACID DEATH
  • OPERA CHAOTIQUE TARDIVE DYSKINESIA
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ
Η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται..
Το τριήμερο εισιτήριο κοστίζει 65 ευρώ
Το τριήμερο εισιτήριο για ανέργους κοστίζει 50 ευρώ.
Το ημερήσιο εισιτήριο της 9ης Ιουλίου κοστίζει 28 ευρώ.
Στην τιμή του τριήμερου εισιτηρίου περιλαμβάνεται διαμονή στον ανανεωμένο χώρου του camping και θέση στάθμευσης.
Σημεία προπώλησης
Αθήνα
TICKETHOUSE
Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς)
Τηλ.: 210 3608 366
Θεσσαλονίκη
MUSICLAND
Μητροπόλεως 102, τηλ.: 2310 264 880
Ωράριο Λειτουργίας
Online Sales ή αγορές με πιστωτική κάρτα, 24 ώρες:
www.ticketpro.gr | www.tickethouse.gr
Για την αγορά εισιτηρίων μέσω internet ή μέσω πιστωτικής κάρτας υπάρχει επιβάρυνση 10% στην τιμή του εισιτηρίου.
Πηγή:Newsroom ΔΟΛ

Ψαλίδι στα επιδόματα τέκνων

Εκτός επιδόματος τέκνων μένουν χιλιάδες οικογένειες, με την τελική ρύθμιση που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή εν μέσω αντιδράσεων και ενστάσεων περί αντισυνταγματικότητας από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, και η οποία προβλέπει ότι στα κριτήρια περιλαμβάνεται το «συνολικό οικογενειακό εισόδημα» και όχι το «οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα» όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Πολυτεκνες οικογενειες θα μείνουν χωρίς επίδομα τέκνων μετά την ψήφιση από τη Βουλή ρύθμισης που προβλέπει ότι στα κριτήρια περιλαμβάνεται το «συνολικό οικογενειακό εισόδημα» και όχι το «οικογενειακό
Πολυτεκνες οικογενειες θα μείνουν χωρίς επίδομα τέκνων μετά την ψήφιση από τη Βουλή ρύθμισης που προβλέπει ότι στα κριτήρια περιλαμβάνεται το «συνολικό οικογενειακό εισόδημα» και όχι το «οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα» όπως ίσχυε μέχρι σήμερα
Ετσι, στην έννοια του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα από κάθε πηγή και ανεξαρτήτως τρόπου φορολόγησης, αυτοτελούς ή φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα, δηλαδή τα πάσης φύσεως επιδόματα (πρόνοιας, αναπηρίας, ανεργίας κ.ά.), ακόμα και οι τόκοι των καταθέσεων, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να ξεπερνούν το πλαφόν και να μη δικαιούνται το ενιαίο επίδομα τέκνων, καθώς και το πολυτεκνικό που λαμβάνουν όσοι έχουν τρία παιδιά και άνω.
Επισημαίνεται ότι στις οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα θα δοθεί ετήσιο επίδομα ύψους 500 ευρώ για κάθε τέκνο, εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες και το όριο του οικογενειακού εισοδήματος προσαυξάνεται 3.000 ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής θέτει ευθέως θέμα αντισυνταγματικότητας της διάταξης, καθώς στην έκθεσή του τονίζεται πως αποτελεί δέσμευση για τον κοινό νομοθέτη ο απαγορευτικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο «δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας άνευ αποχρώντος λόγου».
Ψαλίδι στα επιδόματα τέκνων
Ειδική φροντίδα
Επισημαίνεται δε ότι «δεν είναι συνταγματικώς ανεκτές ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ειδικής κρατικής φροντίδος, αφού έτσι αναιρείται η αδιαστίκτως υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών επιβαλλομένη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του κράτους».
Καταλήγοντας η έκθεση αναφέρει πως «η θέσπιση εξαιρέσεων με κριτήρια αναγόμενα στο εισόδημα των πολυτέκνων οικογενειών δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή».
Ωστόσο, το Επιστημονικό Συμβούλιο αποδέχεται να διαφοροποιούνται οι προβλεπόμενες παροχές βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για τους τρίτεκνους, με δεδομένο προφανώς το γεγονός πως δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, παρά μόνο για τους πολύτεκνους.
Εκπληκτοι δήλωσαν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών για τις διαπιστώσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, υποστηρίζοντας μάλιστα πως δεν είναι δυνατόν εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία να μην προσμετράται στο συνολικό εισόδημα.
Πηγή: ethnos

25 Ιουνίου 2013

Η Google τιμά τον Γκαουντί

161 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ

Με ένα όμορφο doodle - κολάζ με την La Pedrera, τη Σαγράδα Φαμίλια, καθώς και έργα του με το χαρακτηριστικό της τεχνικής του, τα κομμάτια από κεραμικά πλακάκια που χρησιμοποιούσε για να τα διακοσμεί, η Google τιμά τα 161 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Καταλανού αρχιτέκτονα, Αντόνιο Γκαουντί.

Η Google τιμά τον Γκαουντί
Ο Αντόνι Γκαουντί (Antoni Gaudí ή με το πλήρες του όνομα: Antoni Gaudí i Cornet) γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1852 στη Ρέους.
Σπούδασε και εργάστηκε στη Βαρκελώνη όπου βρίσκονται και τα πιο σημαντικά έργα του, τα οποία ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό τους.
Ο Γκαουντί διαμορφώθηκε επαγγελματικά και πνευματικά στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Βαρκελώνης. Μελέτησε τα καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος, την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή αναβίωνε.
Δέχτηκε την επιρροή του Viollet-le-Duc, των John Ruskin και Richard Wagner και μέσα από το έργο του θέλησε να ανανεώσει την τοπική αρχιτεκτονική έκφραση επεξεργαζόμενος νέες φόρμες.
Η Google τιμά τον Γκαουντί
Ένα από τα πιο σημαντικά του έργα είναι το Μέγαρο Γκουέλ, (η κατασκευή του ξεκινά το 1886 και ολοκληρώνεται το 1888). Ο σχεδιασμός του κτιρίου ανατέθηκε στον Γκαουντί από τον Δον Eusebi Güell i Bacigalupi, εξέχουσα μορφή στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης και με ισχυρή επιρροή στην πολιτική.
Στα κορυφαία έργα του συγκαταλέγονται η Casa Batlo (1904-1906) και η Casa Mila, γνωστό ως La Pedrera (1906-1912), με το σουρεαλιστικό της δώμα, τις γλυπτικές καμινάδες, τις δύο εσωτερικές αυλές και τις χαρακτηριστικές προσόψεις.
Αλλά έργο ζωής ήταν η εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια, η οποία έμεινε ημιτελής λόγω του θανάτου του αρχιτέκτονα.
Τα έργα του Γκαουντί δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στη Βαρκελώνη και αποτελούν πόλους έλξης για επισκέπτες και μελετητές. Χαρακτηριστική είναι μια από τις τεχνικές του Γκαουντί ο οποίος χρησιμοποιούσε κομμάτια από κεραμικά πλακίδια για να διακοσμήσει και να χρωματίσει κάποια από τα έργα του. Σήμερα πολλά από τα διακοσμητικά αναμνηστικά που πωλούνται στη Βαρκελώνη χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή.
Πέθανε στις 10 Ιουνίου 1926, τρεις ημέρες αφότου χτυπήθηκε από τραμ σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση της Βαρκελώνης. Τότε κάποιοι οδηγοί ταξί αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν, καθώς λόγω της περιβολής του, νόμισαν ότι ήταν ζητιάνος...

Αυτόνομο και πάλι το υπουργείο Παιδείας - Νέες σφραγίδες για τα απολυτήρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Το υπουργείο Παιδείας από πέρσι είχε ενοποιηθεί με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τότε όλες οι υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, με εντολή του υπουργείο Παιδείας  κατασκεύασαν νέες υπηρεσιακές σφραγίδες με τη νέα ονομασία του υπουργείου Παιδείας. Πλέον το υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού αποκτά την ονομασία «Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων». Υπενθυμιζεται ότι πριν που είχε αφαιρεθεί το "Εθνικής" ονομάζονταν Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η έκδοση της σχετικής εντολής του υπουργείου Παιδείας προς όλες τις υπηρεσίας να κατασκευαστούν νέες σφραγίδες με τη νέα ονομασία του υπουργείου Παιδείας για τα απολυτήρια και τους τίτλους σπουδών...

24 Ιουνίου 2013

Μελέτη του ΔΝΤ εξηγεί γιατί είναι παράλογο να πληρώνεις φόρους στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε διακριτικά μια μελέτη για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, στην οποία γίνεται σύγκριση της οικονομικής επιβάρυνσης που έχει κάποιος που πληρώνει κανονικά τους φόρους του με τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις που έχει κάποιος που φοροδιαφεύγει. Το συμπέρασμα είναι ότι οι νόμοι και οι πρακτικές στη χώρα δεν αποτρέπουν τη φοροδιαφυγή, αντίθετα ο συνεπής φορολογούμενος πληρώνει περισσότερα από τον φοροφυγά. Έτσι, το ΔΝΤ εξηγεί με συγκεκριμένα παραδείγματα γιατί είναι παράλογο να πληρώνεις φόρους στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του capital.gr, στην έκθεση που έχει συνταχθεί από τετραμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ επισημαίνεται:
1. Η μη πληρωμή φόρων είναι ένα μέσο για να παραμείνει μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας στην αγορά, δηλαδή να μη βάλει λουκέτο. Στην έκθεση γίνεται αντιδιαστολή των επιχειρηματιών που είναι καθ' όλα τυπικοί με τις φορολογικές του υποχρεώσεις και οι οποίοι αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από εκείνους που φοροδιαφεύγουν.
2. Η πληρωμή των προστίμων για την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζόμενων είναι πιο συμφέρουσα σε σχέση με την πληρωμή των εισφορών για τους εργαζομένους, καθώς εάν ο επιχειρηματίας που δεν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές εντοπιστεί, καλείται να καταβάλει ένα πρόστιμο περίπου 500 ευρώ.

3. Η μη δήλωση του εισοδήματος επιφέρει μικρότερες κυρώσεις από τη δήλωσή του και τη μη πληρωμή των σχετικών φόρων στη συνέχεια.

4. Η αναμονή για την επόμενη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών. Η έκθεση σημειώνει ότι ο φορολογούμενος που δεν είναι συνεπής περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση. Εφόσον και πάλι δεν μπορεί να πληρώσει, τότε σταματά να πληρώνει και περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που θα προσφέρει έκπτωση στις προσαυξήσεις.

5. Είναι πιο συμφέρον να προσφύγεις στα δικαστήρια, παρά να πληρώσεις τους φόρους που σου βεβαιώνονται μετά τη διενέργεια ενός φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με την έκθεση, πολλοί προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, όπου η συζήτηση της υπόθεσής τους καθυστερεί έως και 10 χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να δικαιωθούν. 

6. Χορηγούνται συνεχείς παρατάσεις στις προθεσμίες εκπλήρωσης των φορολογικών υποθέσεων.

7. Οι φορολογούμενοι νιώθουν ότι οι φόροι τους δεν έχουν κάποια ανταποδοτικότητα. Η έκθεση σημειώνει ότι την ώρα που τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν φόρους, πρέπει να ξοδεύουν αδρά για υπηρεσίες όπως η παιδεία (φροντιστήρια), υγεία, μεταφορές ή να πληρώνουν φακελάκια. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται, οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.
Αναδημοσίευση από: in.gr

23 Ιουνίου 2013

Πληροφοριακά στοιχεία 2012-2013

 Τα πληροφοριακά στοιχεία αφορούν 16 σχολικές μονάδες (Τριθέσια ως και 12/θέσια διευρυμένου ωραρίου) και 200 εκπαιδευτικούς Α/θμιας όλων των ειδικοτήτων. Οι συνάδελφοι αναδεικνύουν ενδεικτικά τη δυσκολία κάποιων σχολικών βιβλίων με ιδιαίτερη έμφαση στα μαθηματικά και σε κάποιες ενότητες του γλωσσικού μαθήματος.





Τα 321 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ)

Ορίστηκαν με απόφαση του  υφυπουργού  Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου  τα   τριακόσια είκοσι ένα (321) Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο  Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) Πρόκειται για τα εξής: ...
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ (1)
1.
5ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ Δ.Σ. ΚΙΛΚΙΣ
9260242

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (22)

ΟΛΟΗΜΕΡΟ Δ.Σ. ΔΡΥΜΟΥ
9190199
ΟΛΟΗΜΕΡΟ Δ.Σ. ΛΗΤΗΣ
9190201
1ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ Δ.Σ. ΛΑΓΚΑΔΑ
9190203
Για όλα τα σχολεία πάτησε εδώ

21 Ιουνίου 2013

Αναζητώντας οικονομικές λύσεις για ταξίδια

Η οικονομική κρίση είναι ένας επιπλέον λόγος προκειμένου ένας καταναλωτής να ψάχνει λίγο παραπάνω για να βρει την πιο συμφέρουσα πρόταση για κάποιο ταξίδι του είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους. Σε αυτούς απευθύνεται το Travelkiki (www.travelkiki.com), ένα νέο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον site,
το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης σύγκρισης τιμών αεροπορικών εισιτηρίων ανάμεσα στα μεγαλύτερα online ταξιδιωτικά πρακτορεία, επιτρέποντας στους επισκέπτες του να επιλέξουν την πραγματικά φθηνότερη προσφορά.
To Travelkiki δημιουργήθηκε από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και επαγγελματιών του Internet και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ολοένα ενισχυόμενη, διεθνώς, τάση για σύγκριση τιμών σε πραγματικό χρόνο στο online περιβάλλον. Τεχνολογικά υιοθετεί πολύ υψηλά standards, έχοντας “κτισθεί” με βάση τη γνωστή πλατφόρμα Netvolution της εταιρείας Atcom.
Ουσιαστικά, το site ξεκίνησε να λειτουργεί –σε πιλοτική φάση προς το παρόν- πριν από μερικές εβδομάδες και είναι αξιοσημείωτο ότι παρά το γεγονός ότι η διαφήμιση του είναι περιορισμένη, έχει καταφέρει να προσελκύσει αρκετές χιλιάδες επισκέπτες με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι αρκετά υψηλοί.
Οι δημιουργοί του Travelkiki έχουν ως σημείο εκκίνησης την εκτίμηση ότι, σε μια αγορά στην οποία οι διακυμάνσεις τιμών είναι συνεχείς - και ειδικά στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία - ακόμα και το τελευταίο ευρώ είναι σημαντικό για τον κάθε ταξιδιώτη. Έτσι, σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα web site που, μέσα από τη σύγκριση τιμών των online ταξιδιωτικών πρακτορείων, ανακαλύπτει και παρουσιάζει τις φθηνότερες επιλογές πτήσεων για τον προορισμό του, επιτρέποντάς του να εξοικονομεί χρήματα σε κάθε του ταξίδι.
Επιπλέον, το οικονομικό μοντέλο του Τravelkiki δεν συνεπάγεται καμία επιβάρυνση του ταξιδιώτη, αφού η όποια προμήθεια επιβαρύνει το ταξιδιωτικό γραφείο από το οποίο θα γίνει η τελική κράτηση.
Το όνομα του καινούργιου web site είναι εμπνευσμένο από τη λέξη kiki της παραδοσιακής χαβανέζικης γλώσσας, που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «γρήγορη, ελεύθερη ροή»... Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του site, αυτός ο συνδυασμός της ταχύτητας, της ελευθερίας και του εξωτικού προορισμού της Χαβάης συμβολίζει την ταξιδιωτική διάθεση και επιθυμία, στην οποία το Travelkiki φιλοδοξεί να δώσει σάρκα και οστά, με γρήγορο, εύκολο και οικονομικό τρόπο. ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: IMERISIA

Oι βαθμολογίες των Πανελλαδικών εξετάσεων

Σήμερα ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των πανελληνίων εξετάσεων στα λύκεια όλης της χώρας. Συγχαρητήρια στα παιδιά που επιτέλους είδαν τις προσπάθειές τους να δικαιώνονται.
Στα σχολεία όλης της χώρας αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι βαθμολογίες είναι προσβάσιμες και μέσω του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ-Β΄ θα μπορούν να βρίσκουν την βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο με κεφαλαία.

Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α' θα ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουλίου.

Επίσης, την Παρασκευή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.minedu.gov.gr αναρτώνται τα πρότυπα των Μηχανογραφικών Δελτίων των ΓΕΛ / ΕΠΑΛ-Β' και των ΕΠΑΛ-Α', ώστε οι υποψήφιοι να προετοιμάζονται για την ηλεκτρονική υποβολή.

Έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου όσοι υποψήφιοι ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ δεν απέκτησαν προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password) ή δεν χαρακτηρίστηκαν ως υποψήφιοι ειδικών περιπτώσεων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο και σε αποκλειστική προθεσμία που θα ανακοινωθεί.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα της χώρας, τεράστια θα είναι φέτος τα ποσοστά αποτυχίας στα Μαθηματικά και τη Φυσική, ενώ επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις για μεγάλη πτώση των βάσεων στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές της χώρας.

Μοναδική εξαίρεση στην γενική εικόνα πτώσης των βάσεων στα πανεπιστήμια φέτος είναι το πρώτο επιστημονικό πεδίο (νομικές, ανθρωπιστικές σπουδές) όπου δεν μειώθηκαν τελικά οι εισακτέοι στις σχολές της «κορυφής». Προκύπτει, έτσι, το συμπέρασμα ότι θα υπάρξει μικρή άνοδος βάσεων από τις βαθμολογίες των 16.000 μορίων και κάτω, λόγω της συνολικής μείωσης των εισακτέων στο πεδίο αυτό.

Πάντως στα ΤΕΙ, αντίθετα, λόγω της μείωσης των εισακτέων αναμένονται ανοδικές τάσεις στα περισσότερα επιστημονικά πεδία (1ο, 2ο, 4ο και 5ο).


20 Ιουνίου 2013

Τζαζ, ελληνική μουσική και σινεμά στο φετινό Sani Festival Η Μαντλέν Πεϊρού θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Sani Festival

Σάνη
Είκοσι χρόνια συμπληρώνει το Sani Festival και φέτος το πρόγραμμα του Jazz on the Hill αφιερώνεται σε σπουδαίες γυναικείες φωνές της τζαζ μουσικής μέσω της θεματικής «Female Jazz Vocalists».

Στο Φεστιβάλ θα εμφανιστούν, ανάμεσα σε άλλες, η Τσάινα Μόουζις, κόρη της Ντι Ντι Μπριτζγουότερ, η Κασάντρα Ουίλσον και η Μαντλέν Πεϊρού.

Στην ελληνική του ενότητα το Φεστιβάλ έχει προσκαλέσει καλλιτέχνες με ιδιαίτερο προσωπικό στίγμα: η αισθαντική Σαβίνα Γιαννάτου θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για το Sani Festival, που θα περιλαμβάνει από μεσογειακές μουσικές μέχρι συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι και της Λένας Πλάτωνος, ο Δημήτρης Μαραμής μελοποιεί τον Ερωτόκριτο του Β. Κορνάρου, και παρουσιάζει το σημαντικό του έργο «Erotokritos in Blues & Αυτοσχεδιασμοί» σε πρώτη δημόσια εκτέλεση.
Tην ενότητα θα κλείσουν ο Μανώλης Μητσιάς με την Αφροδίτη Μάνου και το Γιάννη Μηλιώκα, με μία συναυλία από αγαπημένα τραγούδια στην παράσταση «Τραγούδια που αντέχουν».
Παράλληλα, ο κινηματογράφος επανακάμπτει στο πλαίσιο του Sani Festival με ένα διήμερο αφιέρωμα στις καλύτερες και διεθνώς βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους σε συνεργασία με το Thessaloniki International Short Film Festival.
Σημαντική στιγμή του φετινού προγράμματος του φεστιβάλ θα αποτελέσει η συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον μαέστρο της Αλέξανδρο Μυράτ σε ένα Gala Όπερας: αφιέρωμα στον Verdi συνοδεία διάσημων λυρικών τραγουδιστών.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Jazz on the Hill, «Female Jazz Vocalists»
Παρασκευή 12 Ιουλίου - China Moses & Raphaël Lemonnier
Σάββατο 13 Ιουλίου - Cassandra Wilson
Κυριακή 14 Ιουλίου - Madeleine Peyroux – The Blue Room
Λόφος Σάνης, 21:30
Sounds of the World
Σάββατο 20 Ιουλίου - Myriam Alter
Λόφος Σάνης, 21:30
Greek Variations
Σάββατο 27 Ιουλίου - Σαβίνα Γιαννάτου
Σάββατο 3 Αυγούστου - Erotokritos in Blues & Αυτοσχεδιασμοί του Δημήτρη Μαραμή
Σάββατο 10 Αυγούστου - «Τραγούδια που αντέχουν»: Μανώλης Μητσιάς, Αφροδίτη Μάνου, Γιάννης Μηλιώκας
Λόφος Σάνης, 21:30
Cine Breeze
Πέμπτη 15 Αυγούστου και Παρασκευή 16 Αυγούστου - «Best of» Διεθνών Ταινιών Μικρού Μήκους
Ciné Ορφέας, 21:30
Classical Waves
Σάββατο 17 Αυγούστου - Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - Gala Όπερας: αφιέρωμα στον Verdi
Λόφος Σάνης, 21:30
Tιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 15 ευρώ
Είσοδος Αριθμημένης Θέσης: 25 ευρώ
Είσοδος Πελατών Sani Resort: 10 ευρώ
Είσοδος Ciné Breeze: 6 ευρώ
Πηγή: in.gr

21 Ιουνίου 2013: Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Η 21η Ιουνίου πέρα από αφετηρία του Καλοκαιριού και όντας η ημέρα με τη μεγαλύτερη διάρκεια σε φως, είναι και η παγκόσμια ημέρα μουσικής.

Tο 1982, την 21η Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».
Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται από τους υποστηρικτές της Γιορτής.
Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.
Το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες.. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.
Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.


Γλυκό κλείσιμο της σχολικής χρονιάς

 Είναι πολύ όμορφο η σχολική χρονιά να ολοκληρώνεται με εκδηλώσεις που τιμούν συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν. Μια τέτοια γιορτή ζήσαμε σήμερα με τους συναδέλφους του 5ου Δημοτικού Κιλκίς.

Βαθμολογίες υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Αύριο Παρασκευή,  21 Ιουνίου  θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που διαγωνίστηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε   το υπουργείο Παιδείας.
Την επόμενη ημέρα , μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, όπως γίνεται κάθε χρόνο αρχίζει και η συμπλήρωση κατάθεση των μηχανογραφικών  από τους υποψηφίους σχετικά  με τα τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν.  
Η διαδικασία για την απόκτηση προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) για υποβολή μηχανογραφικού από τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, αλλά και την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), θα ξεκινήσει εκ νέου  , παράλληλα με την  ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 Υπενθυμίζεται ότι για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, η διαδικασία για την απόκτηση του κωδικού ασφαλείας αλλά και την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση, διακόπηκε προσωρινά από τις 27-4-2013.
 Ολοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση.    
    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία (δικαιολογητικά, εγκύκλιοι, συχνές ερωτήσεις  κλπ.) και αργότερα να επεξεργαστούν και να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο, σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί (περί τα μέσα Ιουνίου). πηγή: essos

19 Ιουνίου 2013

Τα οκτώ επαγγέλματα που προτιμούν οι γονείς για τα παιδιά τους

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

«Γιατρός να γίνεις και τίποτε άλλο». Αυτή ήταν η ευχή γονιών και συγγενών στα παιδιά καθώς τα ιατρικά επαγγέλματα εξασφάλισαν χρήματα και κοινωνική ανέλιξη.
Παρά την οικονομική κρίση και τη μεγάλη ανεργία και στο χώρο των γιατρών, έρευνα της εταιρείας HP αποκαλύπτει ότι οι Ελληνες γονείς επιμένουν να προτρέπουν τα παιδιά τους να γίνουν γιατροί. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ιατρικά επαγγέλματα είναι πρώτα στη λίστα με τις 8 πρώτες προτιμήσεις των γονιών με ποσοστό 15%
Οι Ελληνες γονείς θα ήθελαν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν τις εξής καριέρες:
  • 15% ιατρικά επαγγέλματα
  • 15% άλλο επάγγελμα από τον επιστημονικό τομέα
  • 9% επιχειρηματίες
  • 9% μηχανικός
  • 5% αρχιτέκτονας
  • 4% δικηγόρος
  • 2% δημοσιογράφος
  • 2% ηθοποιός
Πηγή: Imerisia

18 Ιουνίου 2013

Δημιουργικές & εικαστικές δραστηριότητες στην ειδική αγωγή

Υλοποιήθηκε σήμερα με πολλή επιτυχία & μεγάλη συμμετοχή η επιστημονική ημερίδα για τους/τις συναδέλφους της ειδικής αγωγής. Ευχαριστώ τους/τις εκπαιδευτικούς για τις ευρηματικές τους θεατρικές πρακτικές και τη διάθεσή τους να "παίξουν" & να μάθουν.

Για τον οδηγό πατήστε εδώ

15 Ιουνίου 2013

TΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Σοκ! Εφάπαξ μόλις...5.300 ευρώ στο Δημόσιο

Σοκ! Εφάπαξ μόλις...5.300 ευρώ στο Δημόσιο

Δραστική περικοπή στα εφάπαξ του Δημοσίου (και όσων άλλων Ταμείων Πρόνοιας επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό) έρχεται από την 1/1/2014 ενώ επισπεύδεται κατά 1 εξάμηνο (δηλ από τον Ιούνιο - Ιούλιο του '14 και όχι από την 1/1/2015) η περικοπή των επικουρικών συντάξεων που θα υπολογίζονται με βάση τις ετήσιες εισφορές των "εν ενεργεία".
Τη διπλή ανατροπή προμηνύει το τελεσίγραφο που παρέδωσε τεχνικό κλιμάκιο της τρόϊκας στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας σε συνάντηση η οποία έγινε στο πλαίσιο της παρακολούθησης της πορείας των οικονομικών των Ταμείων (και δεν ανακοινώθηκε). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόϊκας:
- Ανακοίνωσαν ότι στις 31/12/2013 "τελειώνουν" τα χρήματα για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας και του κλάδου προνοίας του ΤΑΥΤΕΚΩ και όσα εφάπαξ δεν θα έχουν πληρωθεί έως τότε από την επιχορήγηση του Δημοσίου, στο πλαίσιο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και τα νέα εφάπαξ "θα υπολογίζονται με βάση τα έσοδα από τις ετήσιες εισφορές". Με δεδομένο ότι το επόμενο έτος θα παραμένουν απλήρωτα 35.000 εφάπαξ και το Ταμείο Πρόνοιας θα πρέπει να καταβάλλει άλλα 20.000 εφάπαξ σε όσους θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2014, το εφάπαξ με βάση τα υπολογιζόμενα έσοδα των 320 εκατ ευρώ από εισφορές θα πέσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ταμείου, στο συμβολικό ποσό των...5.300 ευρώ από τις 30.000 - 40.000 όπου έχουν φτάσει μετά τις αλεπάλληλες μειώσεις, έως 38,20%.
- Ζήτησαν να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις νωρίτερα και, κατ΄ αντιστοιχία, με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές των εν ενεργεία, "εφόσον δεν μπορούν να δημιουργηθούν ατομικές μερίδες για το σύνολο του εργασιακού βίου όλων των ασφαλισμένων". Οι μειώσεις (περί το 20% - 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις) δεν θα αφορούν μόνο τους νέους συνταξιοδοτούμενους, αλλά, και τους ήδη συνταξιούχους καθώς τα ποσά των επικουρικών θα πρέπει να επανυπολογιστούν με γνώμονα το "συντελεστή βιωσιμότητας" του κάθε Ταμείου - ΝΠΔΔ.
Πηγή: imerisia

Να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει

Τα παραπάνω λόγια εκφράστηκαν από τον Μαχάτμα Γκάντι και εννοούν ότι η οποιαδήποτε αλλαγή που θέλουμε να έρθει μακροσκοπικά στην κοινωνία καλό είναι να ξεκινήσει πρώτα από εμάς. Είναι εύκολο να εκφράζεσαι, να φιλοσοφείς και να τοποθετείσαι ιδεολογικά για κάθε ευρύτερο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτικό ζήτημα. Απαιτεί κόπο & προσπάθεια να δραστηριοποιηθείς, να ενεργήσεις, να πράξεις. Κούφια τα λόγια όταν χάνουν την πραξιακή τους διάσταση όπως θα έλεγε και ο Βραζιλιάνος παιδαγωγός Freire. Οι απορίες και σκέψεις αναδεικνύονται καθώς παρακολουθώ τα πολλά προγράμματα περιβαλλοντικής και αγωγής υγείας. Διατροφή, ανακύκλωση, αειφόρος ανάπτυξη. Τα εφαρμόζουμε τόσα χρόνια διαχρονικά. Τόνους χαρτιών ανακύκλωσαμε με μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού Ασσήρου. Άλλαξε κάτι μακροσκοπικά, έστω σε μικρή κλίμακα ή ακόμη σε ατομικό επίπεδο; Βελτιώθηκε η χώρα μας στον τρόπο που τρέφονται οι πολίτες της; Συμπεριφερόμαστε ευρύτερα στο περιβάλλον όπως του αξίζει;
Μάλλον απαιτείται μια πιο ενεργητική προσέγγιση που να διαπερνά όλο το αναλυτικό πρόγραμμα και να περιέχει συνεχείς δράσεις με άμεσες παρεμβάσεις. 
Άξιος ελπίδας ο γνώστης του απέλπιδου..


Τα ολικά ποσοστά παχυσαρκίας και υπέρβαρου ποικίλουν στην Ευρώπη και κυμαίνονται μεταξύ 39,6%-56,7% για τις γυναίκες και 51%-69,3% για τους άνδρες, ποσοστά ιδιαίτερα υψηλά αν αναλογιστεί κανείς όχι μόνο τη σχέση της παχυσαρκίας με αυξημένο κίνδυνο για μία σειρά από νόσους, αλλά και, από οικονομικής άποψης, τα αυξημένα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προκαλούνται από το αυξημένο βάρος.
Πιο συγκεκριμένα, τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας από τις χώρες που πήραν μέρος βρέθηκαν στη Ρουμανία (8% στις γυναίκες και 7,6% στους άνδρες), στην Ιταλία (9,3% και 11,3%) και στη Βουλγαρία (11,3% και 11,6%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στη Μάλτα (24,7% και 21,1%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (22,1% και 24,9%). 
Η Ελλάδα, με ποσοστά υπέρβαρου 30,7% και παχυσαρκίας 17,6% στις γυναίκες και 46,6% και 17,6% αντίστοιχα στους άνδρες κατέχει την πέμπτη θέση τόσο στις γυναίκες όσο και τους άνδρες, μεταξύ των χωρών τηςς Ευρωπαϊκής ένωσης [πίνακες 1 και 2].

14 Ιουνίου 2013

Σαντορίνη, όνειρο ζωής!


Από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, η Σαντορίνη (Θήρα) είναι ένα όνειρο που το βλέπει κανείς με τα μάτια ανοιχτά. Οι πιστοί φίλοι της Σαντορίνης που επισκέπτονται το νησί με πλοίο αισθάνονται κάθε φορά την ίδια σπάνια συγκίνηση, ήδη από τη στιγμή που αρχίζουν να διαγράφονται αχνά οι γραμμές του φημισμένου ηφαιστειογενούς νησιού.
Όσοι πάλι επισκέπτονται τη Σαντορίνη πρώτη φορά αντικρίζουν εκστατικοί τους παραδοσιακούς οικισμούς που απλώνονται στο χείλος της καλντέρας, ενώ η θαλασσινή αύρα τούς συνοδεύει ώς τον Αθηνιό, το μικρό αλλά πολυσύχναστο λιμάνι του νησιού, που υποδέχεται τους ταξιδιώτες.
Ανεβαίνοντας τις φιδωτές στροφές της ορθοπλαγιάς πάνω από τον Αθηνιό, όσοι δε γνωρίζουν από παλαιότερες επισκέψεις τους το νησί παίρνουν απλώς μια πρόγευση αυτού που πρόκειται να ακολουθήσει. Φθάνοντας ύστερα από λίγο στα Φηρά, την πρωτεύουσα της Σαντορίνης, έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαύσουν τη μαγευτική θέα στην καλντέρα, τη Νέα και την Παλαιά Καμένη, τη Θηρασιά. Τότε μόνο συνειδητοποιούν ότι η φύση δημιούργησε και ο άνθρωπος έχτισε εκεί όπου η θέα κόβει την ανάσα.
Όμως, δεν είναι μόνον η ανεπανάληπτη θέα στην εντυπωσιακή καλντέρα και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που τραβά την προσοχή των επισκεπτών στη Σαντορίνη. Αμέτρητα είναι και τα υπόλοιπα αξιοθέατα του νησιού: τα αρχιτεκτονικά στολίδια, δείγματα γνήσιας θηραϊκής αρχιτεκτονικής (Φηρά, Φηροστεφάνι, Ημεροβίγλι, Οία), οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι (Ακρωτήρι, αρχαία Θήρα), οι παραδοσιακοί οικισμοί (Εμπορείο, Μεγαλοχώρι, Πύργος), οι νησίδες Νέα και Παλαιά Καμένη, μνημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος, το εξαίρετο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά, τα παραδοσιακά οινοποιεία, που αποκαλύπτουν στους επισκέπτες τα μυστικά της παρασκευής του φημισμένου σαντορινιού κρασιού.
Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την άρτια ξενοδοχειακή υποδομή, την έντονη νυχτερινή ζωή, τα κοσμοπολίτικα θέρετρα με τις οργανωμένες παραλίες (Καμάρι, Περίσσα, Περίβολος), την εξαίρετη τοπική κουζίνα (φάβα, άσπρες μελιτζάνες, ντοματάκια λιαστά, ντοματοκεφτέδες κ.ά.).
Πατήστε εδώ για να βρείτε πού θα μείνετε και τι πρέπει να δείτε στη Σαντορίνη, το νησί των μοναδικών συγκινήσεων.ΠΗΓΗ: in.gr